Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?
By: Burak Arslan
Kategori:
Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?
Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi yaklaşımlarından biri olan deneyimsel oyun terapisi, çocukların dünyayı ve terapiyi bilişsel bir yerden değil deneyimsel bir seviyeden algıladığı, gelişimsel ve duyusal sistemlerini kullandığı anlayışını benimser. Bu anlayıştan yola çıkarak çocuğun dünyasına girmeyi ve deneyimsel dünyasında ona eşlik etmeyi hedefler.
Bilim insanları Dr. Byron Norton ve Carol Norton, çocuklarla 40 yılı aşkın çalışmaları sonucunda deneyimsel oyun terapisini hayata geçirmiştir. Bu yaklaşımın etkinliği kanıtlanmıştır ve birçok farklı ülkede 2-11 yaş aralığındaki çocuklarla yaygın olarak kullanılır.
Deneyimsel oyun terapisi, oyunların gelişimsel ve sembolik-metaforik anlamlarının olduğuna ve çocuğun oyun ile anlattığı metaforik dili anlamaya yoğunlaşan terapi yaklaşımıdır. Metafor, çocuğun yaşadığı deneyimine dair ipuçları verir. Çocuğu anlamak için oyun ve oyuncakların metaforik dilini anlamak önemlidir. Bu sayede çocuklar duygularını, deneyimlerini, içsel meselelerini, geçmiş travmatik deneyimlerini ve gelişimsel ihtiyaçlarını ifade ederler ve anlaşıldıklarını hissederler.
Terapistin rolü ve terapi süreci nasıldır?
Bu yaklaşım, çocukların doğuştan kendi iyileşmelerini bildiklerini ve iyi olana yönelmeye dair içsel bilgiye sahip oldukları bakış açısını kabul eder. Dolayısıyla terapist, oyunda herhangi bir yönlendirmede bulunmadan çocuğun istediği oyuncağa yönelmesine ve oyun sahnesini kurmasına izin verir.
Oyun terapilerinde iyileşmedeki en önemli rol çocuk ile terapist arasındaki ilişkidir. Terapist, güvenli bir ortam ve ilişki kurarak çocuğa eşlik eder. Bu eşlik etme sürecinde terapist, çocuğun anlattığı her şeyi kabul ederek, onaylayarak yargılanmayacağını ve reddedilmeyeceğini çocuğa gösterir. Çocuk, anlattığı her şeyin ve gösterdiği tüm duyguların kabul edildiği, anlayışla karşılandığı ve onaylandığı bir ilişki görür. Böylelikle terapist ile çocuk arasında başka bir ilişki gelişir. Terapist ile çocuk bir yolculuğa çıkar ve çocuk oyun yoluyla zorlandığı deneyimleri anlatır ve iyileşme süreci başlar. Terapist, çocuğun ruhsal dünyasına eşlik ederken ihtiyaçlarını ve deneyimlerini doğru okuyup yanıt vermeye dikkat eder.
Terapi süreci çocuğun sürecine göre değişkenlik gösterir. Çocuğun gelişimsel dönemine, yaşına, ihtiyaçlarına, deneyimlerine ve varsa geçmiş travma deneyimine göre süreç çocuğun özelinde ilerler. Bu terapi yaklaşımı farklı aşamalardan oluşur ve terapistin bu aşamalara uygun yanıtlar vermesi önemlidir. Terapist çocukla çalışırken ebeveynlerle de görüşmeler yapar. Ebeveynler terapi sürecinin bir parçasıdır.
Deneyimsel oyun terapisinin yardımcı olduğu konular
Yaşamın getirdiği bazı yenilikler ve değişimler beraberinde zorlukları da getirebilir. Bazen de ilişkisel süreçlerde zorluklar yaşanır. Her çocuk için değişkenlik göstermekle birlikte kimi çocuklar için bazı yaşamsal olaylar ve deneyimler zorlayıcı olabilir. Okula başlama ve uyum süreçleri, ayrışma süreçleri, kardeş kıskançlığı, arkadaş ilişkileri, normalin üstünde yaşanan duygusal süreçler, kayıp, bağlanma problemleri, travma sonrasında yaşanan kaygı ve stres, değişimlere karşı uyum sağlamada zorluk, ihtiyaçlarının karşılanmaması, ilişkisel süreçler gibi birçok alanda deneyimsel oyun terapisi desteği almak çocuğun sağlıklı ilerlemesi için yardımcı olur.