Oyun Terapisi Nedir?
By: Burak Arslan
Kategori:
Oyun Terapisi Nedir?
Çocuklar, bilişsel ve dil gelişimleri açısından duygularını ve düşüncelerini yetişkinler gibi doğrudan ifade etmekte zorlanabilirler. Oyun terapisi, çocukların kelimeler yerine çeşitli oyun ve oyuncaklarla kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilmeleri üzerine kurulu olan özel bir terapi türüdür. Oyun terapisinde çocuklar duygusal deneyimlerini ve sorunlarının kökenini oyun yoluyla açığa çıkarmaktadır. Terapist ile birlikte oluşturulan güvenli ortamda, çocuğun kendini keşfetmesine, çatışmalarını açığa çıkarmasına, istek ve arzularını ifade etmesine olanak tanınmaktadır. 2-11 yaş arası çocuklara uygulanabilmektedir ancak terapistin yaptığı değerlendirme sonucunda yaş aralığında bireysel farklılıklar da olabilmektedir.
Oyun terapisinin Faydaları Nelerdir?
Oyun terapisine giden çocuklar empati, iletişim becerileri, sosyal beceriler ve problem çözme becerileri kazanmaktadır. Bunların yanı sıra, oyun terapisi ile beraber çocuklar duygularını daha rahat tanıyıp ifade etme becerisi ve regülasyon becerisi de kazanırlar.
Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?
Oyun terapisi alanında birden çok ekol bulunmaktadır. Uzmanlar aldıkları eğitime göre farklı ekollerde oyun terapisi uygulayabilmektedirler. Yapılan değerlendirmelerden sonra terapist danışanının ihtiyaçlarına uygun ekol ile oyun terapisi uygulamalıdır. Bazı oyun terapisi ekolleri terapist tarafından çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılmıştır. Seans esnasında çocuk ile oynanacak oyunlar ve/veya oyuncaklar terapist tarafından önceden planlanır. Öte yandan bazı oyun terapisi ekolleri yapılandırılmamıştır ve terapist çocuğu herhangi bir şekilde yönlendirmez. Çocuk, terapist eşliğinde oyun odasında bulunan oyuncaklarla istediği gibi oynar, deneyimlemek istediği oyun ve oyuncakları kendi seçer. Deneyimsel Oyun Terapisi, yapılandırılmamış oyun terapisi ekollerinden biridir.